Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Μία πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι Δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20%. Για να το πετύχουν αυτό, αναπτύσσουν Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εφαρμόζουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς τομείς του Δήμου και οργανώνουν Ημέρες Ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται ισχυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και τις Δομές Υποστήριξης.


4.285 πόλεις της Ευρώπης έχουν υπογράψει από το 2008 μέχρι σήμερα.
97 ελληνικές υπογραφές, μεταξύ των οποίων: Καλαμαριά, Ηράκλειο, Έδεσσα, Κοζάνη, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα. Ενώ το 2012, πριν λίγους μόνο μήνες, υπέγραψαν: Κόρινθος, Φλώρινα, Δράμα, Φάρσαλα και Κεντρικά Τζουμέρκα!


Από τις παραπάνω υπογραφές, δύο Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια έχουν εγκριθεί (Τρίκαλα και Λουτράκι) ενώ βρίσκονται υπό αξιολόγηση άλλα 19.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν εγκριθεί 388 σχέδια τα οποία είναι προσβάσιμα εδώ.

Κάπως έτσι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποφάσισε να επενδύσει μεταξύ άλλων στην ηλεκτροκίνηση, αντικαθιστώντας τα παλιά οχήματά του. «Μέσω του εκσυγχρονισμού του δημοτικού στόλου οχημάτων αποκομίζουμε πολλαπλά οφέλη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της αέριας ρύπανσης, όσο και για την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων που επιβαρύνουν τα οικονομικά του δήμου» αναφέρει ο δήμαρχος.

Και τα Γιάννενα κύριε, πού είναι;
Ε, δε μπορεί, με κάτι άλλο θα ασχολούνται.
Πού να τα προλάβουν όλα, δε βλέπεις; Κοτζάμ Δήμαρχος έκανε ποδήλατο και τσιγάρο μαζί, για να προκάμει και τα δύο.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ποδήλατο με ασφάλεια για όλες τις ηλικίες

Αλλού περιορίζονται στα "παραδοτέα" ενός προγράμματος που τους ήρθε κάπως κάποτε, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος τους δυσφημίζει καπνίζοντας καβάλα,
κι αλλού έχουν όραμα, στόχο και το διαφημίζουν: Ποδήλατο με ασφάλεια για όλες τις ηλικίες!

Απολαύστε πέντε λεπτά πραγματικής ποιότητας ζωής από το μακρινό Vancouver που φιλοξένησε και το συνέδριο Velo-City Global 2012.

Vancouver's Velo Vision: Safe Biking for All Ages from Streetfilms on Vimeo.

Και για τους δικούς μας ...ειδικούς, ορίστε πως τα καταφέρνουν οι ειδικοί εκεί:


Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο, αφού πιάσαμε το Vancouver, είναι ο στόχος που έχει θέσει ώστε να είναι το 2020 η πιο "πράσινη" πόλη στον κόσμο (Greenest City 2020 Action Plan).

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Είδαμε τα Γιάννενα αλλιώς...

16-22 Σεπτεμβρίου, ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας.
22 Σεπτεμβρίου ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Στην πόλη μας, το Σάββατο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν μία ημέρα πριν με σκοπό να κορυφωθούν το Σάββατο. 

"Αφορμή για να δούμε τα Γιάννινα αλλιώς…"
Στα πλαίσια του προγράμματος VIEW-MASTER, ο Δήμος Ιωαννιτών μοίρασε αυτοματοποιημένα (!!), σε μικρούς και μεγάλους οκτώ (8) συσκευές, στις οποίες προβάλλονταν εικόνες ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων δίχως αυτοκίνητα. Βοήθησε και η ηλιοφάνεια ώστε οι δημότες να ευχαριστηθούν τις εικόνες.



Όσοι δε μπόρεσαν να δουν μέσα από τις ειδικές συσκευές, είχαν την τύχη να δούνε τον Δήμαρχο να καπνίζει καβάλα σε ποδήλατο. Ο Δήμαρχος ο οποίος μια τέτοια επετειακή και ηλιόλουστη μέρα, δε μπόρεσε να περπατήσει 400 μέτρα από το Δημαρχείο, αλλά προτίμησε ως απλώς δημότης, να σταθμεύσει παράνομα όπου τον βόλευε. Δίπλα του διπλοπάρκαρε και το φορτηγό(!!) μεταφορικής εταιρίας, μιας και οι τροφοδοσίες γίνονται στην πόλη μας οποτεδήποτε και οπωσδήποτε...


 Δεν έλειψαν και οι κλασικές καθημερινές εικόνες της πόλης μας, όπως ο διπλοπαρκαρισμένος κύριος, σε ώρα πανικού στην 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος διαβάζει αμέριμνος την εφημερίδα του. Βέβαια έχει ανάψει τα αλάρμ καθότι στα 250 μέτρα βρίσκεται το αστυνομικό μέγαρο και δε θέλει να δώσει δικαιώματα.


Λίγο πιο πέρα, την ώρα της γιορτής, στον όμορφο πεζόδρομο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, πεζοί και καροτσάκια στριμώχνονται για να γλιτώσουν από ΙΧ και μηχανάκια, ενώ αναζητούν και τρόπους να ξεπεράσουν το μπλοκάρισμα των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα.


Η γιορτή της μισής ώρας χωρίς αυτοκίνητο(?) που έγινε στα πλαίσια της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία πάνω στην πλατεία δύο (2) αυτοκινήτων, ένα εκ των οποίων μάλιστα υβριδικό, ώστε να σηματοδοτηθεί η έναρξη των εορτών των "364 ημερών με αυτοκίνητο" που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αρμόδιους του προγράμματος VIEW-MASTER, μόλις ξεπεραστούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα διατεθούν περισσότερες συσκευές με όμορφες εικόνες ποιότητος ζωής, στο Ρολόι, στο Μώλο αλλά και στο Νησί, γιατί η πόλη μας δεν είναι μόνο Κέντρο - Μώλος.


Η πόλη μας αλλάζει! Το βλέπεις;

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η πιο επικίνδυνη εφεύρεση στον κόσμο: το αυτοκίνητο!

Έτσι γράφει το πρωτοσέλιδο του αυγουστιάτικου profil από τη Βιέννη. Ένα τεύχος φανερά κατά του αυτοκινήτου. Κεντρική θέση έχει η συνέντευξη της Αντιδημάρχου Βιέννης (η Ελληνίδα που θεωρείται "παιδί θαύμα" στην Αυστρία) Μαρίας Βασιλάκου


"Προτιμώ να έχω να αντιμετωπίσω χίλιους προσωρινά δυσαρεστημένους οδηγούς αυτοκινήτου, παρά  να έχουμε στην πόλη μερικές χιλιάδες παιδιά με άσθμα." λέει η Αντιδήμαρχος!
Αυτό σημαίνει, προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, το ποδήλατο και το περπάτημα.


Κάπως έτσι σκέφτονται, αλλά κυρίως πράττουν οι αντιδήμαρχοι στις σύγχρονες πόλεις, ιδίως αυτές που αγωνίζονται να κρατηθούν, χρόνια τώρα, στην πεντάδα των καλύτερων πόλεων να ζει κανείς, παγκοσμίως!

Όταν υπάρχουν Αντιδήμαρχοι με έργο σαν κι αυτό της Βασιλάκου, είναι τουλάχιστον ντροπή να χρησιμοποιείται η ίδια λέξη για τους δικούς μας ανύπαρκτους.  

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς στρώνεται ο δρόμος στον ανερχόμενο φασισμό

Όσο ο φασισμός και ο ρατσισμός έγιναν μόδα τελευταία και αναδύονται σαν τα σκατά στο φρεάτιο της Μακαρίου μέσα από την κοινωνία μας, τόσο πληθαίνουν και οι προσπάθειες από ειδικούς και μη, να εξηγήσουν το φαινόμενο. Διαβάζει κανείς απόψεις χιουμοριστικές, σοβαρές, τεκμηριωμένες, αλλά και κάτι άκρως ανατριχιαστικούς συμψηφισμούς, επιθέσεων σε ανθρώπους, με το κλείσιμο των διοδίων ή την κατάληψη κτιρίων...   

Εμείς θα μιλήσουμε για μια άλλη πλευρά του φαινομένου, σήμερα, στα Γιάννενα. Την άμεση σχέση του χουλιγκανισμού με τον φασισμό. Δείτε τρεις φωτογραφίες από την παιδική χαρά δίπλα στο εθνικό στάδιο Ιωαννίνων, μία παιδική χαρά γεμάτη από παιδιά, καθημερινά, όλων των ηλικιών και πολλούς γονείς:

ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΑΓΕΙΑ PAS 7
PAS GIANNINA HOOLIGANS THES7NIKI EST 2003 ACAB
7 AJAX HOOLIGANS GETO 7 ACAB
Αν οι παραπάνω εικόνες δε σας λένε τίποτα, δείτε και μερικές λεπτομέρειες. Το μεγάλο μπλε εφτάρι πίσω από τις κούνιες παραπέμπει ευθέως στο ναζιστικό σταυρό:


Ενώ για το αγαπημένο ακρωνύμιο της παιδικής χαράς ACAB θα σας τα πούνε καλύτερα οι "εθνικιστές της ΑΕΚ".

Πόσο καιρό ανήκει η παιδική χαρά αυτή στους χούλιγκαν; Πόσα χρόνια; Σε πόσα παιδιά που μεγάλωσαν παίζοντας κούνιες ή μπάλα, αποτυπώθηκαν ασυναίσθητα στο μυαλό τα σύμβολα και η αισθητική του ναζισμού;  
Πόσο εύκολα ένα παιδί γίνεται οπαδός;
Πόσο εύκολα ένα παιδί επιτίθεται σε αντιπάλους χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή είναι «οι άλλοι»;
Πόσο εύκολα οι «άλλοι» (π.χ. οπαδοί του ΟΦΗ) γίνονται οι μετανάστες, οι Εβραίοι, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι;

Και πού είναι τόσο καιρό η πόλη; Οι υγιείς φίλαθλοι, ο δήμος, οι υπεύθυνοι της παιδικής χαράς, το σχολείο, η γειτονιά, οι γονείς.
Πού είναι τα κόμματα και οι νεολαίες. Η Αριστερά;
Άντε, πού είναι και οι παγουρίστες με τη Δράση τους.



Μήπως ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε;
Μια γιορτή τριήμερη ενάντια στον χουλιγκανισμό! Στο χώρο της παιδικής χαράς. Το πνευματικό κέντρο του Δήμου, τα σχολεία, η γειτονιά, όλοι. Μουσικές όλη μέρα, κουβέντα με τα παιδιά, δρώμενα, αναγνώσεις βιβλίων, σκάκι, τέχνες, αθλητισμός. Γεύσεις από πατρίδες των μεταναστών στην πόλη μας. Και την τελευταία μέρα αποφασίζουμε το θέμα και όλοι μαζί αλλάζουμε την παιδική χαρά. Χρώματα, γκράφιτι, στίχοι ποιητών στις μάνδρες και τους τοίχους.  
Μήπως;

"...Με τρομάζεις,ακόμα, οπαδέ της ομάδας
του κόμματος σκύλε, της οργάνωσης μάγκα
διερμηνέα Του Θεού, ρασοφόρε γκουρού..."

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

fest bonus: Σπύρος Γραμμένος

Μας έλειψε και σας τον προσφέρουμε ως μπόνους στη λήξη του Ιωάννινα Ροκ Σίτι Φεστ Δύο. Απολαύστε τον Σπύρο Γραμμένο κονσέρβα από το πρώτο Τρολ Φέστιβαλ στην Αθήνα, ακριβώς πριν ένα εξάμηνο:


"Αυτή είχε έναν θείο στη Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν τότε κυβέρνηση, τώρα μας γαμάει... 
και την έβαλε δημόσιο, σε κάποιο υπουργείο..."

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2012

Και φέτος η Ευρώπη προσπαθεί να προβάλει και ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το «Δικαίωμα της Βιώσιμης Κινητικότητας», δηλαδή της ευχάριστης, οικονομικής, ασφαλούς και οικολογικής μετακίνησης στις πόλεις.
Και φέτος η πόλη μας, τα Νέα Γιάννενα, φαίνεται να είναι απούσα. Έξι μέρες μένουν και μόνο τέσσερις πόλεις έχουν δηλώσει συμμετοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος).


"Προχωρώντας προς τη σωστή κατεύθυνση" είναι ο τίτλος της φετινής προσπάθειας.
Όμως στην πόλη μας η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι απαξιωμένη και αν κάτι γίνεται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι για τους τύπους. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πολιτική με σχεδιασμό για τη «Βιώσιμη Κινητικότητα».
Κι αν κουτοπόνηρα κάποιος αρμόδιος απαντήσει "μα φέτος έχουμε την κρίση, με πολυτέλειες θα ασχολούμαστε?", η απάντηση έρχεται από την Πορτογαλία και την Ισπανία: 53 και 447 (!!) αντίστοιχα δήμοι συμμετέχουν ενεργά.


GUIDELINES: Developing anD implementing a SuStainable urban mobility plan

Περισσότερα προσεχώς...

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το Φεστιβάλ της Δράμας τιμά τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου


Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τιμώντας την μνήμη του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη που έφυγε φέτος αιφνίδια από κοντά μας, θα προβάλλει σε πρώτη παρουσίαση την δεκαπεντάλεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Η ταινία, που θα προβληθεί την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου κατά την τελετή έναρξης  του Φεστιβάλ, παρήχθη το 2009 με αφορμή τη βράβευση του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Πρέσπεια 2009.
Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός μιλά για τις ταινίες του και τον συγκλονιστικό χώρο της Βόρειας Ελλάδας που τόσο πολύ τον έχει εμπνεύσει.

Στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος  του φεστιβάλ στον έλληνα auteur, θα παρουσιαστεί και το  τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού  το «Δέντρο», το οποίο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με κείμενα που φέρουν σημαντικές υπογραφές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/9.
[culturenow.gr]

Πού είναι όμως «Τα Γιάννενα του Θόδωρου Αγγελόπουλου»;
Μία μικρή εκδήλωση του Πανεπιστημίου τον περασμένο Απρίλιο με δυο ομιλίες και μία προβολή. Αυτό. Η πόλη μας που δυσκολεύεται στην παραγωγή πολιτισμού και προτιμάει ακόμη να φιλοξενεί τον περιοδεύων στην επαρχία πολιτισμό, ίσως περιμένει τον ίδιο τον σκηνοθέτη να ...έρθει να προτείνει ένα ωραίο αφιέρωμα. 

Πόσο θα κόστιζαν λίγες πινακίδες στα μέρη της πόλης μας που χρησιμοποίησε ως σκηνικά ο μεγάλος σκηνοθέτης; Όπως ας πούμε, το πανδοχείο της "Αναπαράστασης":


Ζηλεύουμε τα παιδιά του 7ου Γυμνασίου που είχαν την τύχη να ακούσουν τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να τους μιλάει για την τέχνη του, τον Μάιο του 2009:


Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Υπεύθυνος ...κιτρίνου

Ο Αντιδήμαρχος Μπέγκας, υπεύθυνος να κρατάει τον φάκελο της ανακύκλωσης ανοιχτό, είναι και υπεύθυνος πρασίνου! Δε γνωρίζουμε αν έχει αναλάβει και τη λίμνη, η οποία αυτές τις μέρες είναι καταπράσινη.
Κάποιος όμως πρέπει να αναλάβει και υπεύθυνος ...κιτρίνου.

Δεν είναι και λίγες οι ...κίτρινες επιφάνειες στην πόλη μας. Ιδίως στο δημοτικό πάρκινγκ στα παλιά (ή παλαιά) σφαγεία.


Ιδιαίτερα δε εντυπωσιακή είναι η μεγαλειώδης παράταξη αποξηραμένων φυτών σε ειδικές κατασκευές κατά μήκος του φράχτη. Πολλοί είναι οι τουρίστες που ρωτούν τι ακριβώς παριστάνει αυτή η σύνθεση, φωτογραφίζονται και τραβάνε βίντεο:  



Νομίζουμε πως επάξια μπαίνει στο top 10 to see in ioannina, αμέσως μετά το φρεάτιο που αναβλύζει σκατά

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Γιάννενα στο WIRED-ΙΤ

Τον γνωστό μας γιαννιώτη δημοτικό σύμβουλο (γνωστό και από την επιθυμία του να γίνει ΚΑΙ βουλευτής) Ιωάννη Σκοπούλη, ανακάλυψε η ιταλική έκδοση του WIRED και παρουσιάζει εκτενώς.


Ο  δημοτικός μας σύμβουλος, υπεύθυνος τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, μιλάει για το πρωτόγνωρο έργο του στα Νέα Ιωάννινα, δηλώνοντας "Amo reti e antenne sui tetti".
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων, στις δεκάδες κεραίες σε μπαλκόνια και ταράτσες, στα 380 κομπιούτερς του Δήμου, στην ανεπανάληπτη υπηρεσία XENAGOS και πολλά άλλα διάφορα από το καθημερινό έργο του στις τεχνολογίες, την πληροφορική και τις επικοινωνίες, ως υπεύθυνος τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου μας.

Με τόσα δίκτυα, ίνες και κεραίες, είναι φυσικό να απολαμβάνουμε ένα τόσο υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη μας (qualità della vita).

Διαβάστε και μία πραγματική δημοσίευση,
για έναν πραγματικά αξιοζήλευτο άνθρωπο
που όμοιό του δυστυχώς δεν έχει ο τόπος 
μας.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Βενετία στα ...Γιάννενα

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας, απέχει από την πόλη μας μόνο ένα καράβι. Αποτελεί μία από τις καλύτερες αφορμές για εκδρομή. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι του φεστιβάλ δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχει κανείς και από το σπίτι του (ή μια αίθουσα πολιτισμού της πόλης του υποθέτω), παρακολουθώντας μία ...εικονική προβολή μέσω του διαδικτύου. Το ψηφιακό εισιτήριο είναι κοστίζει μόλις 4,20€ και οι οδηγίες βρίσκονται εδώ.


Θέλοντας να τιμήσει τη γυναικεία παρουσία το φεστιβάλ ανέθεσε στη Ζόι Κασαβέτις, τη Λουκρέσια Μαρτέλ, τη Τζιάντα Κολαγκράντε και τη Μάσι Τράτζεντιν να σκηνοθετήσουν τέσσερις μικρού μήκους με την υποστήριξη της Miu Miu. Τα φιλμ προβάλλονται στο τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας Giornate Degli Autore, αλλά και στο σπίτι μας και μάλιστα δωρεάν:


Εν τω μεταξύ, εσείς μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα φιλμ του «Women's tales».