Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τα κύματα της λεωφόρου Μακαρίου

Ας χαλαρώσουμε, μέρες πού 'ναι, με κάτι χαλαρωτικό.
Χαλαρωτική μουσική του Γιόχαν Στράους συνοδεύουν χαλαρωτικές εικόνες σκατών που δημιουργούν κυματισμούς καθώς αναβλύζουν από το αγαπημένο μας φρεάτιο.



ΥΓ - για την χαλαρή παρουσία μας τούτες τις μέρες, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στο σχολείο με το πατίνι

Όχι, δε μιλάμε για την πόλη μας. 
Τα Νέα Γιάννενα δε συμμετέχουν σε κανένα σχετικό πρόγραμμα για την βιώσιμη κινητικότητα με πατίνι. Βέβαια δε σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται για παρόμοιους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.  


Μιλάμε σαφώς για πόλεις του δυτικού κόσμου, στις οποίες το ποδήλατο, οι ποδηλατόδρομοι, τα μάστερ-πλαν και οι αποφάσεις περιορισμού του χώρου των ΙΧ είναι παλιές ιδέες.
Και δείτε τι τους απασχολούν τώρα πια:

Σχολείο σε πόλη της Δανίας κατασκεύασε θέσεις για τη φύλαξη πατινιών.


Έξι πατίνια χωράνε στη συγκεκριμένη κατασκευή. Οι τρεις πρώτες εξυπηρετούν 18 πατίνια τα οποία μπορούν να κλειδωθούν στην αυλή του σχολείου. Απλή και άμεση λύση για τους νεαρούς μαθητές.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Στο σχολείο με την τροχαία

Δεκάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία την περασμένη Παρασκευή να πάνε στο σχολείο με την τροχαία και την αστυνομία. Βοήθησαν με τη συμμετοχή τους ώστε τα Νέα Γιάννενα να προχωρήσουν την υλοποίηση κάποιου προγράμματος σίκλο (ή σάικλο) που αφορά διάφορα με ή για το ποδήλατο.


Έτσι οι μικροί μαθητές υποχρεώθηκαν να οδηγήσουν τα ποδήλατά τους μέχρι το σχολείο, ως μπουλούκι, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του δρόμου, κάνοντας οχταράκια, σηκώνοντας τα χέρια να χαιρετίσουν τα κανάλια, δίπλα από παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, η πλειοψηφία τους δίχως κράνος και συντηρημένο ποδήλατο. Ήταν φανερό πως δεν είχε προηγηθεί ούτε μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο πάρκο του δήμου, αλλά ούτε οδικής ασφάλειας, το οποίο όμως πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά! Αφού μπήκαν οι μικροί μαθητές καβάλα στα ποδήλατα, εντός της σιδερόφραχτης αυλής τους, συνέχισαν να βολτάρουν σαν χαρούμενο μελίσσι, μέχρι που τοποθέτησαν τα ποδήλατα με προσοχή όπως νά 'ναι για να μπούνε στο μάθημα.


Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις πολύ σημαντικές δηλώσεις δύο αντιδημάρχων των Νέων Ιωαννίνων, μίας κοκκινομάλλας και ενός γκριζομάλλη, δηλώσεις που έχουν ειπωθεί πριν από 20 χρόνια και σε άλλες μικρές πόλεις της Ελλάδας.

Για τη διοργάνωση της πρωτόγνωρης για την πόλη μας δράσης "με την τροχαία στο σχολείο" κάποιοι πληρώθηκαν ένα μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος σίκλο (ή σάικλο). Οι δηλώσεις των αντιδημάρχων δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, ήταν προσφορά του δήμου.

Ως κάτοχοι και χρήστες ποδηλάτου και με την εμπειρία χρήσης ποδηλάτου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα θέλαμε να κάνουμε κάποια σχόλια / παρατηρήσεις επιπλέον:

- Σωστά έγινε την επόμενη ημέρα η ημερίδα για την οδική ασφάλεια. Αν είχε προηγηθεί, τα πρόστιμα της τροχαίας θα έπεφταν βροχή.
- Αντί για τα μπλουζάκια, καπελάκια, αναπτήρες, καθρεφτάκια, που θα μοιράσετε στα παιδιά από το πρόγραμμα, δε μοιράζετε καλύτερα μερικά ποδηλατικά κράνη;
- Υπάρχει κάποιο τηλέφωνο του σίκλο (ή σάικλο) ή της τροχαίας, για να επικοινωνήσουν γονείς αν θελήσουν τα παιδιά τους να ξαναπάνε με την τροχαία στο σχολείο;
- Εφόσον ειπώθηκε πως θα κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος στη Δωδώνης (2061-2069 μ.Χ.), με άκουσον άκουσον, μείωση του χώρου για τα αυτοκίνητα (ντροπή!) γιατί δεν απομακρύνατε τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα της Δωδώνης για να κινηθούν τα ποδήλατα στον μελλοντικό αυτό ποδηλατόδρομο, αντί στη μέση του δρόμου;
- Θα μπορούσαν να προηγηθούν μαθήματα συντήρησης ποδηλάτου, κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας στους μικρούς μαθητές, όμως όπως φαίνεται δεν το απαιτούσε η μελέτη.
- Θα μπορούσε ένας σιδεράς να κατασκεύαζε πολύ φτηνά ή με κάποιον χορηγό, μια σειρά θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων έξω από το σχολείο, όμως όπως φαίνεται δεν το απαιτούσε η μελέτη.
- κύριε αντιδήμαρχε των έργων, οι πεζόδρομοι δεν είναι ποδηλατόδρομοι (όπως και οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι πεζόδρομοι). Αν έχετε σκοπό να επιτρέψετε τη χρήση ποδηλάτου στους νέους πεζόδρομους, πρέπει να το λάβετε υπόψη στην κατασκευή τους.

Άρχοντες των Νέων Ιωαννίνων, αν πραγματικά νοιάζεστε για το ποδήλατο στην πόλη μας, ανοίξτε σήμερα έναν πραγματικό διάλογο (ηλεκτρονικό;) με τους πολίτες και ρωτήστε τους τι θέλουν. Και αν νιώθετε πραγματικά δυνατοί και ώριμοι να πάρετε τις αποφάσεις περιορισμού του αυτοκινήτου, τότε αφήστε το έργο πάνω μας. Εμείς οι ποδηλάτες θα κάνουμε με χαρά τη διαγράμμιση των ποδηλατόδρομων και θα φροντίσουμε να είναι ανοιχτοί.
Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς προγράμματα, αρκεί αν θέλετε να τα κάνετε.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Το κλεμμένο μας τσίρκο

"Πέρασαν περίπου 40 χρόνια από την πρώτη παράσταση του μεγάλου εκείνου τσίρκου. Πολλοί, εκείνο το βράδυ, το ‘χουν μέσα τους  και μαζί τους σαν θυμησιά φυλακτό. Κάποιους άλλους τους βαραίνει σαν κατάρα· και κάποιους σαν εμάς, ευτυχώς, μάς αφήνει μόνο την αίσθηση ενός αγδίκιωτου φταιξίματος που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει χρεώσει, αναλόγα με το κρίμα της, στη γενιά αυτή ολάκερη, τη χειρότερη γενιά όλων σ’ αυτόν τον αλλόκοτο τόπο, την γενιά της μεταπολίτευσης.
Χωρίς το ηθικό βάρος, λοιπόν, της μνήμης και της βρώμικης αυτής εποχής και με το θράσος που μας διακατέχει, πήραμε την απόφαση να μοιραστούμε, μ’ όποιον αντέχει, τη δικιά μας βλάσφημη καταγραφή από τα τελευταία 40 χρόνια."


"Δεν εκπροσωπούμε το καλό και το δίκιο, για να ξηγιόμαστε απ’ την αρχή. Είναι απλά η γνώμη αυτών που δε χρωστάνε τίποτα καλό απ’ όσα αντάμωσαν στη σύντομη ζωή τους, σε κανέναν από τους λερωμένους εξαργυρωτές της εποχής αυτής. Στεκόμαστε μπροστά σ’ όσους νοσταλγούν εκείνη την εποχή για να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση (αν τους έχει μείνει και καθόλου τσίπα). Για να θυμίσουμε σε κάποιους ότι υπάρχει μια αλαναρία που δεν ξέρει καν τι είναι το «χειμαδιό» της πολιτικής. Δεν πέρασε ποτέ απ’ το στενορύμι της ιστορίας και δεν βολεύτηκε στιγμή εδώ στων βουβών την εσχατιά."

 "Ετσι λοιπόν, εγώ, ο B.D.FOXMOOR από τους ACTIVE MEMBER, o BRAK από τα ΧΝΑΡΙΑ κι ο FLACO παίρνουμε τους δρόμους και φωνάζουμε σ’ όλους πως το φημισμένο εκείνο «τσίρκο» κάποιοι το έκλεψαν και δε θα τους αφήσουμε όσο περνάει απ’ το χέρι μας να το ξαναστήσουν.
Από τις 20/4 εώς και τις 16/6 θα περάσουμε από κάθε μέρος που θα μας καλέσουνε να μοιραστούμε αυτό το σκάρωμα. Καλή αντάμωση λοιπόν, στα όμορφα."

Πληροφορίες:   to klemmeno mas tsirko & low bap
Ακούστε στο κανάλι του youtube "Το κλεμμένο μας τσίρκο" όλα τα τραγούδια από το νέο project του Β.D.Foxmoor
Ζωντανά θα ακούσουμε το κλεμμένο μας τσίρκο στην Κοζάνη  18/5 Daluz (ή 19/5 Λάρισα, 24/5 Ρέθυμνο, 25/5 Ηράκλειο, 27/5 Πειραιάς, 1,2&3/6 Κοπεγχάγη, 8/6 Κω).

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Φαντάσου την πόλη

Η έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ηράκλειο 2012» πραγματοποιείται τον Μάιο στον εκθεσιακό χώρο Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, όπου θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν στον δημόσιο χώρο του Ηρακλείου, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.

Το «Φαντάσου την πόλη: Ηράκλειο 2012» εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Μαΐου και ώρα 20:00 στον εκθεσιακό χώρο Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 21 έως 31 Μαΐου 2012 και στα πλαίσια της θα φιλοξενηθούν παράλληλες δράσεις όπως ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ Κων/νου Σερράου, παρουσίαση των προτάσεων από τους μελετητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, με αφορμή το υλικό της έκθεσης, και άλλα. (Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει προσεχώς). 

Εκθεσιακός χώρος: Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Παρ. 9:00-13:30 και 17:30-21:00, Σάββατο 9:00-13:30 
Κεντρική Ιδέα και επιμέλεια: Imagine the City - Διοργάνωση: Plan Bee

Για λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: imagineheraklion@gmail.com

Επίσης διαβάστε στο πολύ καλό citybranding, το blog του Κωστή Μοχιανάκη, προϊστάμενου πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου, για τη βράβευση της πόλης από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο διαγωνισμό καλών πρακτικών με θέμα "Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων", εδώ.  


Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης στο μουσείο Μπενάκη

Δουλειά 18 χρόνων η οποία συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη (οδό Πειραιώς 51) ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, από 29 Μαρτίου έως 6 Μαΐου 2012. [το βιβλίο της έκθεσης]