Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μην τους αφήσετε να φύγουν!

Όταν πάτε να ψηφίσετε την Κυριακή, θυμηθείτε πέντε ονόματα:

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ - ΜΙΣΕΛ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΝΔ)
ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ)
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΔΗΜΑΡ)
ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (KKE)
ΤΣΑΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΛΑΟΣ)


Είναι πέντε άξιοι δημοτικοί σύμβουλοί των Ιωαννίνων, πέντε συμπολίτες που ζήτησαν την ψήφο μας για να υπηρετήσουν την πόλη μας. Μόλις πριν δεκάξι μήνες τους εμπιστευτήκαμε να εργαστούν για να δει η πόλη μας μια άσπρη μέρα. Και έρχονται τα κόμματα να μας τους πάρουν στην Αθήνα! Με το έτσι θέλω! Να μας πάρουν πέντε μπουμπούκια που κοσμούν το δημοτικό συμβούλιο για να πάνε στη βουλή.
Φανταστείτε την πόλη μας με τα δεκάδες χιλιόμετρα οπτικής ίνας, δίχως τη Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Γιάννη Σκοπούλη. Ποιος θα σκαρφαλώνει στις ταράτσες να βάζει το τσάμπα ίντερνετ;
Φανταστείτε αντιπολίτευση δίχως τον Κώστα Τσάγκα: βαρετά δημοτικά συμβούλια!
Φανταστείτε δημοτικά συμβούλια δίχως τη φωνή της εργατιάς ή τις απουσίες του Χρήστου Μαντά.

Όχι λοιπόν. 
Εμείς οι δημότες των Ιωαννίνων θα αντισταθούμε.
Δε θα τους αφήσουμε να φύγουν. Έχουν ακόμη να προσφέρουν στην πόλη μας.
Να μείνουν εδώ, να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Αμήν.


Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Peter Economides: "Everything comunicates" !



Ομιλία του Peter Economides με τίτλο "Everything comunicates" στο 1ο Συνέδριο Μάρκετινγκ και Branding Τόπου. (Για όσους δε μιλούν τα εγγλέζικα εκεί στο Δημαρχείο, υπάρχει η επιλογή για υπότιτλους και μετάφραση υποτίτλων στα ellinika)

Στο Βόλο φέτος! 
- Ναι, αλλά αυτοί δεν έχουν καρουζέλ και συγκρουόμενα!

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Μύρισε απόβροχο...

Στην πόλη μας, στην πόλη των Νέων Ιωαννίνων, όταν σταματάει η βροχή δε βγαίνει μόνο του ουράνιο τόξο στον ουρανό. Βγαίνουν και τα σκατά στους δρόμους! Είναι γνωστά τα σημεία, μυρίζουν σκατά άλλωστε, ένα όμως έχει χρόνια τώρα κλέψει την παράσταση. Το γνωστό φρεάτιο στη λεωφόρο Μακαρίου, μεταξύ του Δημοτικού παιδικού σταθμού, του Δημοτικού αθλητικού κέντρου και του κέντρου της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας.


Ε, σε μια σύγχρονη πόλη ίσως δε θα υπήρχε η δυνατότητα για ένα τέτοιο εντυπωσιακό φαινόμενο. Σε μια σύγχρονη πόλη, ο δήμος άμεσα θα απέκλειε την περιοχή και με όλα τα μέσα που παρέχει η τεχνολογία, θα έλυνε το πρόβλημα μια κι έξω, έχοντας σε προτεραιότητα την υγεία των ανθρώπων και την προστασία της λίμνης.
Σε αντίθετη περίπτωση, πρώτοι - πρώτοι οι εργαζόμενοι και οι γονείς των παιδιών του παιδικού σταθμού θα διαμαρτύρονταν και δεν θα ξαναπλησίαζαν στην περιοχή αν δεν λύνονταν το πρόβλημα. Και στη συνέχεια, οι άνθρωποι του τουρισμού, οι αργυροχρυσοχόοι, οι κάτοικοι της Καλούτσιανης, οι φορείς της λίμνης, οι σύλλογοι για το περιβάλλον, οι ομάδες ενεργών πολιτών, η αντιπολίτευση, οι βουλευτές, δε θα άφηναν σε χλωρό κλαρί τους υπεύθυνους. Ο εισαγγελέας θα έψαχνε την υπόθεση. Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΙ θα απολύονταν, πέρνοντας μαζί του στη δίκη, 2-3 υψηλόμισθους υποδιευθυντές του. Η σύγχρονη πόλη θα ήταν ανάστατη μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Στην πόλη μας δε γνωρίζουμε από δαύτα. Δεν μας απασχολεί τόσα χρόνια, γιατί και να βγουν για λίγο τα σκατά στο δρόμο, πάνε και χώνονται λίγο δίπλα στο φρεάτιο με τα βρόχινα νερά που πάει στη λίμνη. Μια χαρούλα! Κι εδώ που τα λέμε έχει και το χάζι του το καπάκι που χοροπηδάει. Δε θα με πιστέψετε, αλλά έχω δει και τουρίστες να φωτογραφίζονται με φόντο τα σκατά. Δεν υπάρχει τέτοια ατρακτσιόν πουθενά στον δυτικό κόσμο.
Ίσως ίσως αν το διαφημίζαμε:

"μυρίστε στα Ιωάννινα μετά από βροχή". 

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η αφήγηση της απελευθέρωσης!

∆Η.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
4ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου
Απελευθέρωση
Κοζάνη, 26 -30 Απριλίου
(Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία, Γουαδελούπη)
Σε συνεργασία µε το ∆ίκτυο Γυναικών Ευρώπης
100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης
Γιορτάζουµε µε ζωντανό λόγο τα κοινωνικά απελευθερωτικά κινήµατα
και τους ήρωες των παραµυθιών που πάλεψαν και παλεύουν ακόµα για την 
απελευθέρωση


"Tο φεστιβάλ αφήγησης είναι ακόµα ζωντανό. Αντιστέκεται µαζί µε µας. Περιορίζεται, προσαρµόζεται, δέχεται εθελοντική βοήθεια και προσφορές αλλά δεν χάνεται. Γιορτάζει µε περηφάνια την Απελευθέρωση της Κοζάνης. 
Γιορτάζει κάθε αγώνα για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Θυµίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών και ενισχύει τον αγώνα ενάντια στο δουλεµπόριο του τράφικιν. Καλεί την µαρτυρική Πολωνία να διηγηθεί τους ατελείωτους αγώνες της για απελευθέρωση.
Σε συνθήκες κρίσης η ΦΤΩΧΗ και ΛΑΪΚΗ τέχνη της προφορικής αφήγησης δυναµώνει και ενώνει. Μας δυναµώνει και εµάς και µας ενώνει σε αφηγηµατική ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Μας διηγείται το παρελθόν, μας βοηθά να διακρίνουµε το παρόν, οραµατίζεται το µέλλον. Μας απελευθερώνει από την οργή και την κατήφεια, µας αποδίδει την περηφάνια και την ένταση της δηµιουργίας. Της δηµιουργίας που είναι
τέχνη και της τέχνης που είναι ΑΝΑΓΚΗ."
Καλλιτεχνικός ∆ιευθυντής Φεστιβάλ, Δρ. Στέλιος Πελασγός.

Όλες οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων βρίσκονται εδώ
Ελάτε να πάμε. Να δούμε πώς μπορεί μία πόλη να αφηγηθεί την απελευθέρωση,
δίχως παρελάσεις, δείπνα, λόγους και κλαρίνα...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Δανειστική ποδηλατοθήκη Spinlister

Βρίσκεστε για μικρό χρονικό διάστημα σε μία σύγχρονη πόλη και θέλετε να την ανακαλύψετε ποδηλατώντας; Απλά πληκτρολογείστε spinlister.com και διαλέξτε το ποδήλατο που σας αρέσει!


Έχετε ένα ποδήλατο το οποίο δε χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και θα θέλατε να το δανείσετε σε κάποιον με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό (10$ - 40$ τη μέρα); Απλά πληκτρολογείστε spinlister.com και δηλώστε το ποδήλατό σας και τις μέρες που το διαθέτετε.


Μία ακόμη έξυπνη δικτυακή υπηρεσία που σκέφτηκαν νεαροί (Will Dennis & Jeff Noh) δίνοντας λύση στο πρόβλημά τους (δουλεύοντας για ένα διάστημα στη Νέα Υόρκη, αναζήτησαν ενοικίαση ποδηλάτου για μακρά διάρκεια). Η υπηρεσία ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία από τις πόλεις της Νέας Υόρκης και του Σαν-Φρανσίσκο, αλλά ο στόχος είναι ο κόσμος όλος!

Κι εμείς εδώ στα Νέα Γιάννενα, περιμένουμε το ΕΣΠΑ και το CYCLO να μας δώσει λεφτά για ...μεγάλα έργα και αρκετές ημερίδες ποδηλάτου.

Ένα τοπικό ...Spinlister θα μπορούσε να ετοιμαστεί σε μία εβδομάδα ως φοιτητική εργασία και να αποτελεί μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει η πόλη προς τους επισκέπτες της. Κι εμείς θα ξαραχνιάζαμε τα ποδήλατα από τις αποθήκες, κερδίζοντας λίγα χρήματα στην αρχή, περισσότερα στην πορεία. Και η πόλη θα συμπαρασύρονταν και θα χρησιμοποιούσε περισσότερο το ποδήλατο. Και τότε θα ξέραμε ακριβώς τι να ζητήσουμε από το ΕΣΠΑ και το CYCLO. Και ύστερα θα ξυπνήσουμε και θα δούμε και πάλι το καρουζέλ στην πλατεία Μαβίλη.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

"Το διπλό βιβλίο" του Δημήτρη Χατζή στο θέατρο.

Η ομάδα Pequod θεατροποιεί το κλασικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή, «Διπλό βιβλίο». Η παραστάσεις ξεκινούν σήμερα, στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα. 

"...Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας..."


Το διπλό βιβλίο ανεβαίνει σε μια πρωτότυπη προσέγγιση που αναζητά με λιτά μέσα και μια ουσιαστική δουλειά συνόλου, νέες μορφές αφήγησης και επαφής με το κοινό. Ενώ την Παρασκευή 27 Απριλίου, αμέσως μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση των μελών της ομάδας Pequod με το κοινό.

Εδώ στα Νέα Γιάννενα, μας ταιριάζει βέβαια περισσότερο ο Νορβηγός Henrik Ibsen, θα μπορούσε όμως η πόλη να τολμήσει μια συνεργασία με τους Pequod και τη Στέγη, σε ένα σύγχρονο αφιέρωμα στον Δημήτρη Χατζή.
Αν και εδώ που τα λέμε, η πόλη έχει ήδη δώσει το όνομα του σπουδαίου Γιαννιώτη σε ολόκληρη πλατεία (και τι πλατεία!). Έχει εκπληρώσει το χρέος της, έτσι;

Σε περίπτωση που κάποιος, περαστικός αναγνώστης της ανάρτησης, θέλει να γνωρίσει περισσότερο τον Δημήτρη Χατζή και το έργο του, ίσως για να καταλάβει γιατί νέοι άνθρωποι στην Αθήνα ασχολούνται μαζί του, προτείνουμε:

  • το πολυσέλιδο εγχειρίδιο με υποστηρικτικό υλικό για το "διπλό βιβλίο" στην εκπαίδευση, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου [pdf]
  • την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Νούτσου "Δημήτρης Χατζής: το διπλό βιβλίο" στην Αθήνα, με ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ρηνιώ Κυριαζή, όπως παρουσιάζεται από τον Ν. Ροντογιάννη εδώ.
  • και τέλος το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ, με τρία μοναδικά κειμήλια:
  Στη σειρά «εκπομπές που αγάπησα» του Φρέντυ Γερμανού και με αφορμή την παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου, θεατρική διασκευή του διηγήματός του «Μαργαρίτα Περδικάρη», ο Δημήτρης Χατζής περνά για πρώτη φορά το κατώφλι της Ελληνικής τηλεόρασης. Ο πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης και ο λογοτέχνης Μάριος Πλωρίτης σκιαγραφούν το πορτραίτο του. Εδώ!

 Η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς» (2005) παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν στη ζωή και το έργο Δημήτρη Χατζή. Εδώ!

 Στα πλαίσια της σειράς "Η δε πόλις ελάλησεν" (1993) παρακολουθούμε στο επεισόδιο "Τα λόγια της πόλης, Πμβώτις - Δ. Χατζής" μία περιήγηση στη λίμνη μέσα από το μυθιστόρημα «Σιούλας Ταμπάκος». Από την αφήγηση του μυθιστορήματος, μεταφερόμαστε στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή των Ταμπάκων και παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα από τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων στην κοινότητα των Ταμπάκων, την αγορά της πόλης και από τη λίμνη. Επίσης, γίνεται λόγος για την παρουσία των Εβραίων στην πόλη. Εδώ!

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ποδηλατόπιανο σε βελγικό πεζόδρομο

Στην Antwerp του Βελγίου, ο πιανίστας "Piano Paul" κυκλοφορεί με το πρωτότυπο ποδήλατο-πιάνο στους πεζόδρομους και βάζει φωτιά στα πλήκτρα!     

Piano Paul and his groovy bicycle piano playing up the street in Antwerp.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο ποδηλατόδρομος που παράγει ενέργεια!

Ανακαλύψαμε τα σχέδια των Νέων Ιωαννίνων για τη δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ένα πανάκριβο έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Φθινόπωρο του 2029. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα ιδέα, η οποία συνδυάζει ποδήλατο και ηλιακή ενέργεια.


Ο ποδηλατόδρομος θα κατασκευαστεί από τσιμεντόλιθους οι οποίοι καλύπτονται από στρώμα πάχους 1 εκατοστού φωτοβολταϊκών κυψελών και τελική επικάλυψη / προστασία από ειδικό γυαλί αντοχής. Αναμένεται να παράγει 50 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος - ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για φωτισμό οδών, συστημάτων κυκλοφορίας, ή για οικιακή χρήση.  


Το σύστημα ονομάζεται SolaRoad και δοκιμάζεται, ύστερα από την σχετική έγκριση του Αντιδήμαρχου Β. Μασσαλά, φέτος για πρώτη φορά στην Ολλανδία. Δείτε εδώ σε αποκλειστικότητα την παρουσίαση της καινοτόμου ιδέας!


Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πιάστηκε νεαρός ημεδαπός ποδηλάτης να ποδηλατεί

Νεαρός 13χρονος ημεδαπός ποδηλάτης, πιάστηκε σήμερα να ποδηλατεί με το ποδήλατό του στην πόλη των Ιωαννίνων! Όπως είναι γνωστό, η πόλη των Ιωαννίνων δεν διαθέτει ποδηλατόδρομους, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μασσαλάς δε συναινεί σε καμία χρήση ποδηλάτου, πριν την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου σχεδίου που θα ετοιμάσει στο μυαλό του.  


Έτσι ο νεαρός οδηγήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, όπου του έδωσαν να καταλάβει πόσο επικίνδυνο είναι να ποδηλατεί κανείς σήμερα στην πόλη μας. Του συνέστησαν μάλιστα να κάνει υπομονή μέχρι τα 18 του, όταν πια θα μπορεί να οδηγήσει το δικό του αυτοκίνητο.
Το ποδήλατο κατασχέθηκε, ο νεαρός ζήτησε συγνώμη δηλώνοντας πως δε θα το ξανακάνει και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.  

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Το ποδήλατο στο Μόναχο

Πριν γνωρίσουμε την Κυριακή θεωρητικώς το ποδήλατο στα Ιωάννινα, ας δούμε στην πράξη, το ποδήλατο στο Μόναχο. Η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική πόλη προσπαθεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια να ανέβει προς την κορυφή των πιο φιλικών προς το ποδήλατο πόλεων, με μία σύγχρονη εκστρατεία / καμπάνια με το όνομα "ποδηλατική πρωτεύουσα Μόναχο" / "Radlhauptstadt München". 


Ο ιστότοπος είναι υποδειγματικός, με ατελείωτη πληροφορία για την πόλη και το ποδήλατο. Ασφάλεια, οδηγίες, τουρισμός, χάρτες, άλμπουμ, βίντεο, εκδηλώσεις, εκδηλώσεις, εκδηλώσεις. Δείτε παρακάτω τη συνοπτική ανασκόπηση του 2011 για τις δράσεις που έγιναν στην πόλη. 


Στο τέλος του βίντεο θα δείτε την Μαρία Βασιλάκου, Ελληνίδα αρχηγό των Πρασίνων και πρώτη μη αυστριακής καταγωγής αντιδήμαρχο και αναπληρώτρια κυβερνήτη στην μακραίωνη ιστορία της Βιέννης, να μιλάει με θαυμασμό για όσα υλοποιεί το Μόναχο, με αφορμή παρουσίαση στη συνάντηση Velo City 2011 Sevilla.


Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μία ακόμη μερίδα ποδηλάτου

Την Κυριακή στις 10:30 το πρωί, ο Δήμος Ιωαννιτών προσφέρει μία ακόμη μερίδα από ποδήλατο, στους πεινασμένους για ποδηλατικές υποδομές ποδηλάτες της πόλης μας.


Από μελέτες, ημερίδες και νυχτερίδες χορτάσαμε. Δυο τρεις ανέξοδες παρεμβάσεις στην πόλη, υπέρ όσων καθημερινά ποδηλατούν για το σχολείο, τη δουλειά, τα ψώνια, ΔΕΝ είδαμε ακόμη!
Αν πάτε την Κυριακή στην παρουσίαση του συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων (κυρίως αυτό μας έλειπε και δεν το ξέραμε) διαβάστε και το Master Plan του Δήμου Ιωαννιτών για το ποδήλατο!


Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ποδηλατοβόλτα παλιάς εποχής!

Έχετε ακόμη το ποδήλατο του παππού σας; Σας αρέσει η εξοχή της δυτικής Γαλλίας; 
Φορέστε ρούχα παλιομοδίτικα και ετοιμαστείτε για ένα διήμερο από τα παλιά, στο δουκάτο του Ανζού!


Για δεύτερη χρονιά διοργανώνονται φέτος (23 & 24 Ιουνίου) οι μοναδικές εκδηλώσεις με τον τίτλο "Anjou Vélo Vintage". Με περιοριστικό dress code, αλλά εγγραφή μόνο 12€, εναλλακτικές διαδρομές 34 έως 100 χιλιομέτρων, πολλά τουριστικά αξιοθέατα, εκθέσεις, παλαιοπωλείο σχετικών ειδών, τοπική κουζίνα και πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. 
Αν γνωρίζετε λίγα Γαλλικούλια, περιηγηθείτε στη διεύθυνση της διοργάνωσης εδώ.  



Αν δε σας ενδιαφέρει, έχουμε για την ίδια περίοδο, στον τόπο μας, γιορτές προβατίνας, ποικιλία τοπικών πανηγυριών, κλαρίνο vintage music και ίσως το πρώτο tsipouro festival! Stay tuned...

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ειδικό αφισόχημα

Μεγάλος ο στόλος των ειδικών οχημάτων του Δήμου μας. Μετά από το ειδικό λακκουβόχημα, σας παρουσιάζουμε το ειδικό αφισόχημα. Πανομοιότυπα οχήματα, ίδιας τεχνολογίας, ίδιας επικινδυνότητας για την ασφαλή οδήγηση, ίδιος οδηγός, ολόιδιες πινακίδες κυκλοφορίας!


Τον ειδικό εξοπλισμό, αποτελούμενο από ειδική σκάλα και ειδικό σύρμα ανάρτησης αφισών, χειρίζεται όπως φαίνεται με επιδεξιότητα ο δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας και υπεύθυνος εργοταξίου Ελ. Δουβανάς.

Déjà vu! Ναι, για άλλη μία φορά τα Νέα Γιάννενα μας φαίνονται τόσο, μα τόσο ίδια με τα παλιά.


Η συγκεκριμένη αφίσα αφορούσε Σαββατιάτικη εκδήλωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και σήμερα το πρωί είχε αφαιρεθεί.
Τυχαίο ή όχι, εμείς οφείλουμε ένα μπράβο για την έγκαιρη απομάκρυνση αφίσας!


Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Σακούλες με σκουπίδια για περιστέρια

Στον πεζόδρομο πίσω από τη Νομαρχία, εκεί που απαγορεύεται το πάρκινγκ γιατί είναι είσοδος - έξοδος αυτοκινήτων, δοκιμάζεται μια καινούρια μέθοδος ταΐσματος των περιστεριών. Γεμάτες σακούλες σκουπιδιών αφήνονται σε συγκεκριμένα σημεία, πάνω από τις οποίες περνούν οι ρόδες των αυτοκινήτων του πεζοδρόμου.    


Οι σακούλες ανοίγουν κάτω από την πίεση των τροχών, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να σκορπίζεται στον πεζόδρομο. Αμέσως περιστέρια ορμούν, ξεδιαλέγουν και καταναλώνουν τα οργανικά απόβλητα. Μέρος των υγρών ρέουν προς την κοντινή σχάρα και από κει στην θρυλική λίμνη Παμβώτιδα. Όταν φύγουν τα περιστέρια, θα μείνουν μόνο ανακυκλώσιμα υλικά στον πεζόδρομο.


Τα πλεονεκτήματα της παραπάνω μεθόδου είναι προφανή, σκεφτείτε μόνο τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που τελικά θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ.