Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

«Αχαρνής» ποδηλάτες!

Ζηλεύουμε το Κ.Θ.Β.Ε. κυρίως αυτό του Σωτήρη Χατζάκη. Ευτυχώς όμως πλέον η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά και το internet μας δίνει μια γεύση από όσα χάνουμε εδώ πίσω από τα βουνά, στην πόλη του μισθού του φάει.

Πριν δυο βδομάδες λοιπόν, η παρέα του BikeRespect, ο Χατζάκης, ο Κραουνάκης και άλλοι 25 συντελεστές της παράστασης του Αριστοφάνη, "Αχαρνής", ποδηλατήσαν με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε και ξαναδείτε την όμορφη ταινιούλα που ετοίμασαν τα παιδιά του BikeRespect με τη μουσική του Κραουνάκη από την παράσταση.



Επίσης εδώ θα βρείτε μία σχετική ταινιούλα ακόμη με δηλώσεις του Χατζάκη. Κι εδώ φωτογραφίες τις ποδηλατο-πορείας.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στηρίζει την προσπάθεια του BikeRespect ώστε να καταστεί το ποδήλατο ασφαλές μεταφορικό μέσο, και δύο μέρες πριν την παράσταση «Αχαρνής» στο Θέατρο Δάσους, οι συντελεστές της παράστασης πήραν τα ποδήλατα και κατέβηκαν στην πόλη για να μας ακολουθήσουν. Η πρωτοβουλία ήταν στα πλαίσια του προγράμματος που έχει εγκαινιάσει το Bikerespect "Ποδήλατο για Όλους".

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Rebet Hero

Τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιότυπο είδος videogame έχει αποκτήσει αρκετά ερείσματα στο χώρο των gamers και φίλων της rock. Πρόκειται για τα μουσικά videogames (τύπου Guitar Hero, Rock Band κλπ) όπου οι χρήστες καλούνται να «παίξουν» ένα τραγούδι πετυχαίνοντας την κατάλληλη ακολουθία πλήκτρων. Χρησιμοποιούνται ειδικά χειριστήρια με μορφή μουσικών οργάνων. Στις δύσκολες κλίμακες των παιχνιδιών, απαιτείται εξαιρετική δεξιότητα. Συχνά οι φίλοι του είδους είναι μουσικοί ή λάτρεις της μουσικής .

Το Rebet Hero του Στέλιου Ιγνατιάδη, είναι ένα σχόλιο για τους φίλους του συγκεκριμένου είδους. Μια χιουμοριστική απόδοση της κατάστασης σε ...ρεμπέτικο ύφος.



Το REBET HERO πήρε το βραβείο «Καλύτερο ελληνικό animation» στο 1st International Thermaikos 2 min Film Festival, καθώς και το βραβείο «Best animation» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

The Big Ask

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Ρόδος Ecofilms 2010 το οποίο γιόρτασε φέτος 10 χρόνια από την πρώτη διοργάνωσή του.
Αποτελεί πλέον ένα από τα πιο καταξιωμένα θεματικά Φεστιβάλ στον κόσμο και είναι ιδρυτικό μέλος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Κινηματογραφικών Φεστιβάλ για το Περιβάλλον ( EFFN) στο Δ.Σ. του οποίου μετέχει.

Φέτος συμμετείχαν 112 ταινίες από 35 χώρες, ενώ οι θεατές είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν 20 έργα σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και άλλα 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή!!

Παρόν ήταν και ο Βέλγος Nic Balthazar, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, γνωστός από τον κινηματογραφικό ακτιβισμό του αλλά και από το δημιουργικό του ταλέντο πάνω σε θέματα περιβάλλοντος.

Αυτή είναι η ταινία μικρού μήκους «The Big Ask» που συνάντησε μεγάλη επιτυχία και ευαισθητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.



Στη συνέχεια έβαλε 12.000 ανθρώπους και χόρεψαν την ίδια χορογραφία στον ρυθμό των U2 για να φωνάξουν ότι το κλίμα αλλάζει!
Dance For The Climate!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Οι Ανάσες Των Λύκων στην αρχαία Κασσώπη


Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης τη Δευτέρα 26 Ιούλη, στις 9μ.μ. στην αρχαία Κασσώπη με πανσέληνο.
Η αρχαία Κασσώπη βρίσκεται στους πρόποδες του ιστορικού Ζαλόγγου και απέχει 22 χλμ από την Πρέβεζα και 35 χιλ από την Πάργα.
Διοργάνωση: Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, σύλλογος “Επί σκηνής” και Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίνας.

Πριν τη συναυλία θα γίνει ξενάγηση στον χώρο από αρχαιολόγους.

Εισιτήρια στην τιμή των 15 €, προπωλούνται στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (τηλ.26820 - 25325).
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6974723245, 6936924707.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Το κορίτσι στον τοίχο

"...Σήμερα δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία. Μία HD-DSLR (Canon 5D ή 7D) κοστίζει λίγο και μπορεί να αποδώσει με τη σωστή χρήση φανταστική εικόνα. Στο internet υπάρχουν μαθήματα για σχεδόν τα πάντα. Τα προγράμματα για μοντάζ - animation είναι εύχρηστα και πολύ γρήγορα. Μπορείς να προβάλλεις την ταινία σου στο YouTube και να την δούνε στην Αφρική και στην Αυστραλία. Μέσω internet μπορείς να επικοινωνήσεις με όλα τα φεστιβάλ του κόσμου.

Με πολύ λίγα μέσα λοιπόν μπορείς να εκφραστείς σχεδόν επαγγελματικά. Αλλά στη χώρα λείπει ακόμα η αμοιβαία συνεργασία για κοινά οράματα. Σε τέτοια οικονομική κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν δημιουργικές συνεργασίες που να μπορέσουν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα δρώμενα της εποχής. Οι νέοι να βρουν τρόπους να φτιάξουν καλλιτεχνικές ομάδες και να εργαστούν σε κοινούς στόχους έτσι ώστε να αφήσουν κάτι που θα βοηθήσει το σύνολο και καλλιτεχνικά αλλά και οικονομικά ίσως στο μέλλον.

Εμείς, μια μικρή παρέα, σε αυτό το πνεύμα βρεθήκαμε και φτιάξαμε μια σύντομη κωμική ταινία, με λίγα μέσα αλλά πολύ μεράκι όπως λένε, ταινία που έκανε και εμάς αλλά και όσους την παρακολούθησαν, να χαμογελάσουν. Ας πράξουν ανάλογα και όσοι ψάχνουν τρόπους να εκφραστούν. Μέσω του δικτύου αλλά και μέσα από διάφορα φεστιβάλ, θα μπορέσει να τους αγκαλιάσει πολύς κόσμος που νομίζω ότι στο τέλος αυτός είναι και ο στόχος."




Πρωταγωνιστούν οι: Μάλαμας Σωτηρίου, Έφη Τρασια, Δημήτρης Νότας και Τάσος Σμιρλόγλου
Σενάριο/Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Γαβριήλ Ψαλτάκης

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ο Κώστας Μπαλάφας στην Όαση;

- Διαβάζεις πριν λίγες ημέρες την πολύ καλή είδηση "Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας δώρισε στο δήμο Ιωαννιτών 278 πολύτιμες φωτογραφίες της πόλης."
- Σήμερα περνάς από την Όαση και αντικρίζεις τη μεταλλική κατασκευή που ετοιμάζει ο Δήμος για να κλείσει το χώρο και να εγκαινιάσει την αρχή του έργου της αποκατάστασής της.

...και ελπίζεις να καλύψουν το εργοτάξιο οι μεγεθυμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης μας.

...και περνάς μεθαύριο, ξυπνάς από το όνειρο,
και διαβάζεις τις πρώτες εξυπνάδες με σπρέι πάνω στα καινούρια τσίγκια.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κανείς δε γνωρίζει;

Αυτό που γίνεται στο Πανεπιστήμιο τον τελευταίο καιρό με τις δολοφονίες αδέσποτων ζώων, είναι δύσκολο να το πιστέψει λογικός άνθρωπος.

Δύσκολο είναι επίσης να πιστέψει κανείς πως σε ένα μεγάλο μεν, κλειστό δε, χώρο όπως του πανεπιστημίου, με εκατοντάδες φοιτητές καθημερινά, κανείς δε γνωρίζει, δεν έχει δει, δεν υποπτεύεται ποιος βάζει τις φόλες.

Θα δούμε άραγε ποτέ κάποιον να απολογείται στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα αυτά;

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

HPEIRWTIKA 2010

Πλούσια και φέτος τα Ηπειρώτικα! Αμέτρητες οι ηπειρώτικες παραγωγές, μοναδικές ηπειρώτικες δημιουργίες, όλοι οι ηπειρώτικοι καλλιτέχνες, σε όλη την ηπειρώτικη γη. Μία ακόμη προσφορά της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών "Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων" (γνωστής και ως Δ.Κ.Ε.Π.Π.Δ.Ι.Π.Κ.Ι.), ενάντια στην κρίση.

Αναλυτικότερα:

Έντεκα θεατρικές παραστάσεις!
Τελευταία εκδήλωση τον όγδοο μήνα!
Οκτώ χρόνια κρατά στα ύψη τον πήχη του πολιτισμού ο καπετάν-Γκόντας.
233€ συνολικά χρειάζεται ένας δημότης για να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις (δηλαδή 2+3+3 = 8).

Όλο μαζί 11888.

Τυχαίο;
Δε νομίζω...

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Διαβάζει ένα βιβλίο

Διαβάζει ένα βιβλίο προσηλωμένη ψυχή τε και σώματι. Και τι σώματι! Flocafe Aμαρουσίου εννέα και μισή το πρωί. Κάθε τόσο κάνει μια χειρονομία με τακτικότητα εκκρεμούς. Να ’ναι κάποιο μυγάκι που την ενοχλεί, ένας ανεπαίσθητος χαιρετισμός προς τον απέναντι νεαρό ή ένα άπαγε προς εμένα αφού,δεν μπορεί, θα ’χει πιάσει το βλέμμα μου πάνω της ερωτηματικό, αυμαστικό, αποσιωπητικό.
Πάνω στην ώρα χτυπάει το κινητό της. Το σηκώνει και μιλάει ρώσικα, χειρονομώντας, σαν να τα γράφει στον αέρα. Ακούω, βλέπω, σωπαίνω κι ας μην καταλαβαίνω, μαγεμένος από την ενσαρκωμένη προσωδία της ομορφιάς της. Εύχομαι ποτέ να μην τελειώσει, μα κάποτε τελειώνει.
Ξαφνικά σηκώνει το ανοιχτό βιβλίο με το ένα χέρι στο ύψος του στήθους της και το κλείνει απότομα σαν μυγοπαγίδα. Το ανοίγει μετά προσεκτικά, φυσάει τη σελίδα και με κοιτάζει κατάματα. Χαμογελάω χαζά.
– Πούσκιν; τη ρωτάω.
– Πούσκιν, μου απαντάει.
– Ρωσίδα; της κάνω.
– Ουκρανή, διορθώνει.
Πουτάνα, σκέφτομαι.
– Όχι' ποιήτρια, μου λέει.
Και ξανακάνει την ίδια χειρονομία-μυγάκι, που τώρα μεταφράζω άπαγε αμέσως, σίγουρος πλέον ότι τόση ώρα διάβαζε τις σκέψεις μου.

Μιχάλης Γκανάς,
“Διαβάζει ένα βιβλίο” (”Γυναικών”, Μελάνι, 2010)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Βεντούζα τηλεφώνου

Σας παρουσιάζουμε το ιδανικό αξεσουάρ για το τελευταίας τεχνολογίας, πανάκριβο κινητό σας τηλέφωνο: Βεντούζα τηλεφώνου iPlunge!

Πίνετε τον καφέ σας στην Γαριβάλδη και ξαπλώνετε το κινητό σας στο τραπεζάκι.
Σας λούζει κρύος ιδρώτας με τη σκέψη πως μπορεί να λούσει τη συσκευή σας γλυκός καφές με αφρόγαλα ή κρύο νερό;
Μόλις το αγοράσατε και έτσι ξαπλωμένο δε δείχνει;
Έχουμε τη λύση: Βεντούζα τηλεφώνου iPlunge!

Διατίθεται σε δύο μεγέθη (μεγάλο & μικρό) και ποικιλία χρωμάτων.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας

Θοδωρής Γκόνης: "...και φέτος το φεστιβάλ έχει δικές του παραγωγές, δικές του παραγγελίες, δεν είναι ένα ψευδεπίγραφο φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του ...πρέπει να αναδεικνύει τον τόπο σε ύψος..."

Θ. Γκόνης, Φεστιβάλ Φιλίππων from elculture.gr on Vimeo.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Κάστρο Καβάλας, Λιμενοβραχίονας Καβάλας, Αμυγδαλεώνας, Παλιό Αεροδρόμιο -> από 01.07.2010 έως 27.08.2010

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα εδώ, να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας στο τηλ. 2513500218 ή στο e-mail: 53ffk@dkavalas.gr. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ στο philippifestival.gr.

* * *

Φίλιπποι, Καβάλα.
Δεύτερος χρόνος αλλαγής πλεύσης.
Πιο πλούσιοι, πιο τολμηροί, πιο δραστικοί.
Ειδικά σήμερα, τώρα, σ' αυτό τον πόλεμο
αυτή η γιορτή. [Η τέχνη δεν είναι ποτέ φτωχή, είναι άλλος χρόνος άλλος τόπος έχει άλλο νόμισμα, άλλο κουδούνισμα, άλλο στρίψιμο].

Ανοιγόμαστε, διακινδυνεύουμε, προσκαλούμε.
Θέατρο, χορός, μουσική.
Δύο μεγάλες και πέντε μικρότερες παραγωγές σημαντικών καλλιτεχνών,
ειδικά σχεδιασμένες για το Φεστιβάλ. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών.

Μετακλήσεις. Φιλοξενίες. Συναυλίες. Παράλληλες εκδηλώσεις.
Πέρυσι αναδείξαμε καινούργιους χώρους, συζητήσαμε, ενθουσιαστήκαμε,
διαφωνήσαμε, ζωντανέψαμε την πόλη και το αίσθημα μας.
Είδαμε το κάστρο, το λιμάνι, να ανεβαίνει, να πλαταίνει, τον κόσμο να περιμένει στην ουρά για ένα εισιτήριο, για το ταξίδι. Αγγιχτήκαμε, ανταλλάξαμε το ανοιγόκλειμα στο μάτι. Είδαμε την υγρασία.
Πήραμε το σήμα, τον ορίζοντα.

Φέτος ο ορίζοντας ανοίγει, μεγαλώνει υψώνεται. Με άλματα, με έλικες, με σπείρες, με τον Χειμωνά, τον Παπαδημητρακόπουλο, την Αναγνωστάκη, τον Εγγονόπουλο, τον Άμλετ, τον Βορρά.

Υ.Γ. Η απαραίτητη αυτονομία του Φεστιβάλ, άποψη που όλοι ασπάζονται, παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα, στο στάδιο του προγραμματισμού. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς με την τωρινή μορφή του, δυσκολεύεται να βρει την αναπνοή και τον βηματισμό που του αξίζει. Κυρίως δεν «εκμεταλλεύεται» τη δυναμική του στην ελεύθερη αγορά, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστα με την τέχνη και την πολιτιστική προσφορά. Την αποστολή του.

Θοδωρής Γκόνης
Καλλιτεχνικός διευθυντής
Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ρίχ' τε στο γυαλί Φαρμάκη

Δύο πολύ έμπειροι άνδρες του τόπου μας συναντήθηκαν απόψε. Ένας πολύ έμπειρος δημοσιογράφος με μουστάκι και ο Αλέκος ο Φαρμάκης, ένας πολύ έμπειρος πολιτικός (since 1974).

Ο δεύτερος είναι αυτός που είχε το "θάρρος" να αυτο-προταθεί, αλλά και το "θάρρος" να ετερο-προταθεί για Ioannina's Next Top Mayor.

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Kαλαμάτας

Tο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Kαλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου 2010.
Στις 15 και 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ ανοίγει με μια από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στην Ευρώπη, το Μπαλέτο της Λωραίνης, το οποίο θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες του ανατρεπτικού δημιουργού William Forsyth. Ακολουθεί έργο του Jan Fabre, με ερμηνεύτρια την χαρισματική Άρτεμη Σταυρίδη, η Ιταλίδα περφόρμερ Claudia Triozzi, η ομάδα ies ballets c de la b, η Κύπρια χορογράφος Αλεξάνδρα Waierstall, και η ομάδα Lemurius. Το Φεστιβάλ κλείνει στις 21 και 22 Ιουλίου, με χιπ χοπ από το Théâtre de Suresnes Jean Vilar.

Το Φεστιβάλ, τιμάει φέτος με δύο κινηματογραφικά αφιερώματα, δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, τον MERCE CUNNINGHAM και την PINA BAUSCH, ενώ στις 20 Ιουλίου, στον υποβλητικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν από την Ντόρα Μπακοπούλου.
Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων σε αυτά και συμπυκνώνει το πρόγραμμα των παραστάσεων σε 8 ημέρες, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο το πρόγραμμα του.

''Το Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι τόσο επιτυχημένο, γιατί δεν είναι μια μονοδιάστατη προσπάθεια, είναι μια εμπνευσμένη προσπάθεια από ανθρώπους που έχουν πάθος για το χορό και πάθος για την πόλη τους'', είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος. (ερτ)


Για το πρόγραμμα των παραστάσεων, αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και για πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο: www.kalamatadancefestival.gr